Bahan-bahan ( 1 biji kek )
- tepong super fine – 150 gram
– gula kastor – 150 gram
– telor – 5 biji telor A
– ovalette – 15ML – bersamaan 1 sudu besar
– air daun pandan – 80ML
– minyak / mentega cair -80ML
– pes pandan – 5ML/ 1sudu teh
– serbuk penaik – 5ML/1 sudu teh
– sedikit pewarna hijau
1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
2. perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau…pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
3. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 – 180darjah celcius
4. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek…lebih kurang 5 minit…bagi mengelakkan kek kita kempis…
5. pes pandan yang sweet guna..500ML -RM18.00…sweet kena la beli yang besar…jimat sikit…
kek dimasak mengunakan api bawah dan atas
0 Response to "Resepi Kek Span Pandan Yang Sedap"
Post a Comment