Bahan-bahan:-
1) 6 biji pisang masak (buang kulit)
2) 1 cawan gula
3) 2 cawan tepung gandum (ayak)
4) ½ biji kelapa parut
5) ½ sudu teh garam
6) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Cara :
1) Panaskan pengukus.
2) Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.
3) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan pisang ditengahtengahnya
secara
memanjang. Letakkan 1 sudu teh kelapa parut di tengahtengahnya
sebagai inti. Tutup
kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang. Balut adunan itu dengan lipat keduadua
hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12×11 cm. Buat sehingga
habis.
4) Letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama ½ jam atau hingga masak.
References
- ^ LEPAT PISANG (2mustclick.blogspot.com)
Rujukan : 1resepikuih.blogspot.com/
0 Response to "LEPAT PISANG"
Post a Comment