LEPAT PISANG

LEPAT PISANG

LEPAT PISANG[1]

Bahan-bahan:-

1) 6 biji pisang masak (buang kulit)

2) 1 cawan gula

3) 2 cawan tepung gandum (ayak)

4) ½ biji kelapa parut

5) ½ sudu teh garam

6) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)

Cara :

1) Panaskan pengukus.

2) Kisar kesemua bahan kecuali kelapa parut dan daun pisang hingga sebati.

3) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 1 sudu adunan pisang ditengahtengahnya

secara

memanjang. Letakkan 1 sudu teh kelapa parut di tengahtengahnya

sebagai inti. Tutup

kelapa parut tadi dengan 1 sudu adunan pisang. Balut adunan itu dengan lipat keduadua

hujung daun itu ke bawah supaya menjadi lipatan berukuran 12×11 cm. Buat sehingga

habis.

4) Letakkan dalam dulang pengukus dan kukus selama ½ jam atau hingga masak.

References

  1. ^ LEPAT PISANG (2mustclick.blogspot.com)

Rujukan : 1resepikuih.blogspot.com/

LikeTweet

0 Response to "LEPAT PISANG"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--