DAGING MASAK PALEMBANG:
Bahan-bahannya:
300 g daging potong berlawanan urat-nipis-bersihkan-rebus
15 biji cili kering-rebus-bersihkan-kis
5 ulas bawang putih-bersihkan-ketuk
7 ulas bawang merah rose-bersihkan-potong nipis
2 batang serai-bersihakn-ketuk
1 inci halia muda-bersihkan-potong nipis
1/2 inci lengkuas-bersihakn-potong nipis
1 labu bawang besar-bersihkan-potong mayang
1 biji cili besar merah-potong menyerong-bersihkan
1 inci kulit kayu manis-bersihkan
2 tangkai bunga lawang-bersihkan
7 tangkai bunga cengkeh-bersihkan
3 sudu makan minyak masak
5-7 sudu makan kicap tamin
3 sudu makan minyak masak
1/4 sudu teh serbuk perasa
1/2 sudu teh gula
1/2 biji kelapa-ambil 1cawan santan pekat sahaja
p/s* 1/2 sudu teh garam jika perlu*
Cara-caranya:
Panaskan kuali,masukkan minyak.Masukkan bawang putih,bawang merah,halia,lengkuas dan serai,goreng sampai kekuningan.Masukkan pula kayu manis,bunga cengkeh dan bunga lawang,kacau dan masukkan pula cili kisar.Kacau dan biarkan sampai pecah minyak.Masukkan daging bersama air rebusan juga,masukkan kicap,biarkan sehingga air rubusan hampir kering,barulah kita masukkan santan,masukkan bawang besar dan cili besar.Pastikan santan masak diikuti dengan gula dan serbuk perasa,suaikan rasanya.*Kalau kurang masin bolih tambah garam*.Selamat mencuba…
P/s bolih juga ada sedikit kuah bagi yang mahu kan kuah. See More[1]
0 Response to "DAGING MASAK PALEMBANG: Bahan-bahannya: 300 g daging potong berlawanan ura..."
Post a Comment