Bahan-bahan ( 4org )
3 cwn beras basmathi
sedikit rempah tumis
*6 ulas bwg merah (blend)
*5 ulas bwg putih (blend)
*2″halia (blend)
setengah biji bwg besar (hiris)
sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup
2-3 tbsp minyak sapi
1tsp garam
sedikit pewarna kuning
gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)
2tbsp rempah baryani
4 setengah cwn air
setengah cwn susu cair
Cara-cara
- panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
- masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
- masukkan air..tunggu sampai didih
- masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
- pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
- bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
- masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih ‘kick’,masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
- masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan…
- utk resepi kuah daging, bule refer kat http://www.myresipi.com/top/detail/1951
0 Response to "Nasi Beriani Gam Johor"
Post a Comment