Nasi Beriani Gam Johor

Bahan-bahan ( 4org )

3 cwn beras basmathi

sedikit rempah tumis

*6 ulas bwg merah (blend)

*5 ulas bwg putih (blend)

*2″halia (blend)

setengah biji bwg besar (hiris)

sedikit daun pudina, daun bawang. daun sup

2-3 tbsp minyak sapi

1tsp garam

sedikit pewarna kuning

gajus dan kismis sebagai hiasan (goreng)

2tbsp rempah baryani

4 setengah cwn air

setengah cwn susu cair

Cara-cara

  1. panaskan minyak sapi,kemudian tumis rempah tumis dan rempah baryani
  2. masukkan bawang hiris..gorengkan sebentar.kemudian,masukkan pula 2tbsp campuran bwg merah+halia+bwg putih yg di blend tadi.(baki campuran yg di blend akan diguna utk kuah daging baryani).
  3. masukkan air..tunggu sampai didih
  4. masukkan daun bwg,daun pudina,daun sup.masukkan juga garam.kemudian..masukkan pula beras.kacaukan
  5. pindahkan periuk ke dalam rice cooker.biar nasi masak
  6. bila nasi dah masak, keluarkan daun-daun yg ade dlm periuk tu.kemudian tambahkan susu cair ke dalamnya.titikkan pewarna..kacaukan.
  7. masukkan 2 senduk kecil rempah dari kuah daging baryani ke dalam nasi.kacau rata. (nak lebih ‘kick’,masukkan juga 2-3 ketul daging bersama kuah dari kuah daging tu ke dalam nasi)
  8. masukkan gajus dan kismis.sedia untuk di hidangkan…
  9. utk resepi kuah daging, bule refer kat http://www.myresipi.com/top/detail/1951
LikeTweet

0 Response to "Nasi Beriani Gam Johor"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--