Kuih Talam Koko Marble



Bahan-bahan ( Loyang 9″ empat segi )

Bahan A

150gm tepung beras

150gm tepung ubi

150gm tepung sago

350ml santan pekat KARA

210ml air

Bahan B

350gm gula kaster

750ml santan cair (100ml santan pekat kara + 650ml air)

1 helai daun pandan

1/2 sudu teh garam

Bahan C

1 sudu besar serbuk koko

1/2 sudu teh coklat emulco

Cara-cara

  1. Sebatikan bahan A. Gaul rata
  2. Masak bahan B sehingga mendidih dan tuangkan kedalam bahan A. Gaul rata dan tapis.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan bahan C kedalam satu bahagian adunan dan satu bahagian lagi dibiarkan tanpa warna.
  4. Bahagikan adunan koko kepada 3 bahagian dan adunan tanpa warna kepada 4 bahagian.
  5. Kukus satu bahagian tanpa warna 250ml selama 5 minit.
  6. Apabila masak, tuangkan adunan koko 250ml keatas lapisan tadi. Kukus selama 5 minit.
  7. Ulangi langkah 5 dan 6 sehingga habis.
  8. Untuk membuat corak marble, asingkan 2 sudu besar adunan dan campur dengan 1 sudu teh coklat emulco. Lapisan terakhir hendaklah diangkat dari pengukus dan titikkan coklat emulco kemudian gunakan lidi dan buatlah corak marble. Hati-hati ketika mengangkatnya balik ke pengukus kerana adunan mungkin akan bercampur.
  9. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus semula selama 20-30 minit.
  10. Rasa kuih ni lembut dan kenyal jika nak rasa koko yang kuat masukkan 1 sudu kecil nescafe..
LikeTweet

0 Response to "Kuih Talam Koko Marble"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--