Bahan-bahan ( Loyang 9″ empat segi )
Bahan A
150gm tepung beras
150gm tepung ubi
150gm tepung sago
350ml santan pekat KARA
210ml air
Bahan B
350gm gula kaster
750ml santan cair (100ml santan pekat kara + 650ml air)
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
Bahan C
1 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh coklat emulco
Cara-cara
- Sebatikan bahan A. Gaul rata
- Masak bahan B sehingga mendidih dan tuangkan kedalam bahan A. Gaul rata dan tapis.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Masukkan bahan C kedalam satu bahagian adunan dan satu bahagian lagi dibiarkan tanpa warna.
- Bahagikan adunan koko kepada 3 bahagian dan adunan tanpa warna kepada 4 bahagian.
- Kukus satu bahagian tanpa warna 250ml selama 5 minit.
- Apabila masak, tuangkan adunan koko 250ml keatas lapisan tadi. Kukus selama 5 minit.
- Ulangi langkah 5 dan 6 sehingga habis.
- Untuk membuat corak marble, asingkan 2 sudu besar adunan dan campur dengan 1 sudu teh coklat emulco. Lapisan terakhir hendaklah diangkat dari pengukus dan titikkan coklat emulco kemudian gunakan lidi dan buatlah corak marble. Hati-hati ketika mengangkatnya balik ke pengukus kerana adunan mungkin akan bercampur.
- Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus semula selama 20-30 minit.
- Rasa kuih ni lembut dan kenyal jika nak rasa koko yang kuat masukkan 1 sudu kecil nescafe..
0 Response to "Kuih Talam Koko Marble"
Post a Comment