Bahan-bahan ( 12-15 orang )
1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)
**Bahan A – (direbus dan dimesin – asingkan) **
Ikan kembong + ikan parang – 1 kilo (ikan parang optional)
udang basah 100gm
isi ikan kurau – 10 gram dibakar
1 1/2 paket kecil udang kering 50gm
**Bahan B (dimesin)**
bawang besar – 3 biji
cili kering – 15 tangkai
halia – 2 ibu jari
lengkuas – 2 ibu jari & kunyit hidup – 2 ibu jari
serai – 2 batang diketuk untuk tumis
asam keping – 2 keping (masuk dlm kuah)
santan pekat 1 kotak / lebih
1 paket kerisik
1 paket kecil rempah kari
bawang putih -3/4 ulas
**Bahan Hias**
limau kasturi belah 2 dan buang biji
timun di racik halus
tauge buang ekor (segar)
jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)
bawang besar hiris halus
lada merah/lada hijau dihiris
Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)
Kicap kipas udang / kicap manis
** Sambal Belacan
-lada merah 5/6 biji
-Belacan melaka – 30 gram dibakar
Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji
Klik di sini untuk isi bahan
Cara-cara
- rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
- **Penyediaan kuah**
- Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
- Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
- masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
- masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
- masukkan asam keping
- tambah garam dan gula untuk rasa
- masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 – 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
- **Sambal belacan**
- mesinkan semua bahan dan hidangkan
- SELAMAT MENCUBA
0 Response to "Laksa Johor"
Post a Comment