Laksa Johor


Bahan-bahan ( 12-15 orang )

1 paket sphagetti (direbus dengan air dan 1 sudu besar minyak sehingga lembut)

**Bahan A – (direbus dan dimesin – asingkan) **

Ikan kembong + ikan parang – 1 kilo (ikan parang optional)

udang basah 100gm

isi ikan kurau – 10 gram dibakar

1 1/2 paket kecil udang kering 50gm

**Bahan B (dimesin)**

bawang besar – 3 biji

cili kering – 15 tangkai

halia – 2 ibu jari

lengkuas – 2 ibu jari & kunyit hidup – 2 ibu jari

serai – 2 batang diketuk untuk tumis

asam keping – 2 keping (masuk dlm kuah)

santan pekat 1 kotak / lebih

1 paket kerisik

1 paket kecil rempah kari

bawang putih -3/4 ulas

**Bahan Hias**

limau kasturi belah 2 dan buang biji

timun di racik halus

tauge buang ekor (segar)

jeruk chaipo (dihiris kasar / yang sudah siap cincang dalam paket)

bawang besar hiris halus

lada merah/lada hijau dihiris

Daun kesum / daun selasih (utk hiasan) dan sedikit bunga kantan diracik halus (daun kesum & bunga kantan dimasuk juga dalam kuah)

Kicap kipas udang / kicap manis

** Sambal Belacan

-lada merah 5/6 biji

-Belacan melaka – 30 gram dibakar

Bawang Merah 1 biji kecil, garam dan sedikit aji

Klik di sini untuk isi bahan

Cara-cara

  1. rebuskan ikan, udang, udang kering dan isi ikan kurau bakar dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
  2. **Penyediaan kuah**
  3. Tumis minyak dan masukkan serai yang diketuk bersama bahan B hingga wangi
  4. Bila garing, masukkan rempah kari dan kacau sebentar dalam 1/2 minit
  5. masukkan ikan/udang/udang kering dan ikan kurau kering yang dimesin.
  6. masukkan santan pekat, kerisik diikuti dengan 2 mangkuk air dan
  7. masukkan asam keping
  8. tambah garam dan gula untuk rasa
  9. masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 – 1 1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
  10. **Sambal belacan**
  11. mesinkan semua bahan dan hidangkan
  12. SELAMAT MENCUBA
LikeTweet

0 Response to "Laksa Johor"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--