Ikan Bakar Sambal Petai
Bahan-bahan ( seekor ikan )
- cili kering
- bawang merah sebiji
- petai
- ikan talapia (ikut suke nk gne ikan pe pun..)
- sebuk kunyit
- air asam jawa
- sos cili
- sos tiram
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Untuk sambal: blend cilikering n bawang merah pastu tumiskan smpai garing. Masukan sos tiram n sos cili. Bila dah garing masukan petai (buang kulit). Masukan garam dan air asam jawa sedikit. Biar kuah jd pekat tp banyak.
- Untuk ikan: ikan bersihkan ( ikan talapia diremdam dgn air asam dlu) gaulkan ikan dgn serbuk kunyit dan garam secukupnya. Belah tengah tp jgn sampai putus. Panggang di atas kuali. Terbalikkan ikan apabila telah msk dibawahnya. Tuangkan sambal petai dan tunggu sehingga ikan masak.
0 Response to "Ikan Bakar Sambal Petai"
Post a Comment