Bahan-bahan ( Untuk 3 Orang )
ketam 6ekor
bawang besar 2 biji
cabai besar 2batang
telur 2biji
sos bawang putih sebotol
daun limau purut
serai 2batang
garam (secukup rasa)
gula(secukup rasa)
santan kelapa
Cara-cara
- Rebus ketam sehingga keluar airnya.
- Kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.
- Masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat,serai,daun lumau purut,(tunggu sehingga agak mendidih).
- Kemudian masukkan ketam kedalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa(biarkan selama 2 minit).
- Masukkan telur ayam dan biarkan selama 10saat dan kacau.
0 Response to "Ketam Masak Sos Bawang Putih"
Post a Comment