Ketam Masak Sos Bawang Putih


Bahan-bahan ( Untuk 3 Orang )

ketam 6ekor

bawang besar 2 biji

cabai besar 2batang

telur 2biji

sos bawang putih sebotol

daun limau purut

serai 2batang

garam (secukup rasa)

gula(secukup rasa)

santan kelapa

Cara-cara

  1. Rebus ketam sehingga keluar airnya.
  2. Kemudian asingkan ketam dan ambil air ketam yang telah direbus tadi.
  3. Masak air tersebut kedalam periuk, dan masukkan santan,sos bawang putih, bawang besar yang telah dihiris bulat,serai,daun lumau purut,(tunggu sehingga agak mendidih).
  4. Kemudian masukkan ketam kedalam periuk yang telah mendidih tadi, masukkan garam, gula secukup rasa(biarkan selama 2 minit).
  5. Masukkan telur ayam dan biarkan selama 10saat dan kacau.
LikeTweet

0 Response to "Ketam Masak Sos Bawang Putih"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--