Asam Pedas Johor

Bahan-Bahan:

6-8 ekor Ikan (Kembong/Pari/Cencaru/Kerisi atau lain2 ikan yg sesuai)

Sayur Bendi/Terung (kuantiti ikut selera anda)

2 batang Bunga Kantan

Daun Kesum

5-7 keping Asam Keping

Garam secukup rasa

Secubit gula

Bahan Kisar:

10 biji Bawang Merah Kecik

5 ulas Bawang Putih

1 inci Kunyit Hidup

1 genggam Cili Kering

Cara-cara memasak:

  • Tumis bahan kisar sampai betul2 garing (naik minyak) — kalau xbetul2 garing xsedap tau.
  • Masukkan semangkuk air..pastu tunggu sampai kuah mendidih
  • Bila dah mendidih, masukkan ikan & bendi/terung (pastikan ikan & sayur tenggelam dlm kuah, kalau x tenggelam tambahla air lagi)…biarkan api sederhana besar sampai kuah mendidih
  • Bila dah mendidih, kecikkan api, masukkan daun kesum, bunga kantan, asam keping, garam & secubit gula (ingat tau secubit je, jgn banyak kali cubit hehe.. sbb kalau terlebih kuah jadi manis & xsedap!)
  • Biarkan api maintain kecik dalam 10 minit, cuba rasa..kalau ada yg kurang tambahla apa2 yg patut…Ikut pengalaman saya, rasa asam pedas yg sedap ialah masam & masinnya terasa. Masin ckit pun xpe, sbb nnt nak makan ngan nasi baru best!!!
  • Bila rasa dah ok, tutup api dan hidangkan untuk santapan bersama keluarga atau rakan2…

Tips:

Semua bahan perasa : garam, asam keping & gula dimasukkan last sekali terutamanya kalau guna ikan pari. (Isi ikan pari boleh jadi keras kalau asam keping & garam dimasukkan awal2)

Ok…itu saja caranya. Mudah kan? (^_^)

LikeTweet

0 Response to "Asam Pedas Johor"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--