Bahan-Bahan:
6-8 ekor Ikan (Kembong/Pari/Cencaru/Kerisi atau lain2 ikan yg sesuai)
Sayur Bendi/Terung (kuantiti ikut selera anda)
2 batang Bunga Kantan
Daun Kesum
5-7 keping Asam Keping
Garam secukup rasa
Secubit gula
Bahan Kisar:
10 biji Bawang Merah Kecik
5 ulas Bawang Putih
1 inci Kunyit Hidup
1 genggam Cili Kering
Cara-cara memasak:
- Tumis bahan kisar sampai betul2 garing (naik minyak) — kalau xbetul2 garing xsedap tau.
- Masukkan semangkuk air..pastu tunggu sampai kuah mendidih
- Bila dah mendidih, masukkan ikan & bendi/terung (pastikan ikan & sayur tenggelam dlm kuah, kalau x tenggelam tambahla air lagi)…biarkan api sederhana besar sampai kuah mendidih
- Bila dah mendidih, kecikkan api, masukkan daun kesum, bunga kantan, asam keping, garam & secubit gula (ingat tau secubit je, jgn banyak kali cubit hehe.. sbb kalau terlebih kuah jadi manis & xsedap!)
- Biarkan api maintain kecik dalam 10 minit, cuba rasa..kalau ada yg kurang tambahla apa2 yg patut…Ikut pengalaman saya, rasa asam pedas yg sedap ialah masam & masinnya terasa. Masin ckit pun xpe, sbb nnt nak makan ngan nasi baru best!!!
- Bila rasa dah ok, tutup api dan hidangkan untuk santapan bersama keluarga atau rakan2…
Tips:
Semua bahan perasa : garam, asam keping & gula dimasukkan last sekali terutamanya kalau guna ikan pari. (Isi ikan pari boleh jadi keras kalau asam keping & garam dimasukkan awal2)
Ok…itu saja caranya. Mudah kan? (^_^)
0 Response to "Asam Pedas Johor"
Post a Comment