Resepi Dorayaki



Resepi Dorayaki

Bahan-bahan

100 gram tepung gandum

60gram gula

2 biji telur

2 sudu teh madu

Setengah sudu kecil soda bikarbonat

Setengah sudu kecil esen vanilla

Setengah sudu teh minyak masak

50ml susu segar / susu cair (boleh ditambah jika adunan terlalu pekat)

Inti : inti kacang merah yang manis.Boleh juga menggunakan inti lain seperti coklat, blueberry , strawberry dan lain-lain (mengikut citarasa)

Cara-caranya:

1.Pukul telur dan gula sehingga kembang.

2.Masukkan madu , esen vanilla dan minyak.Kacau sebati.

3.Setelah sebati masukkan tepung bersama soda bikarbonat yang telah diayak bersama.Kacau adunan hingga sebati.

4.Masukkan susu cair/susu segar dan kacau sebati (boleh ditambah susu cair/susu segar jika adunan terlalu pekat)

5.Panas kuali ‘non stick’.Tuangkan adunan ke dalam kuali dan bentukkan bulat.Ketebalan mengikut citarasa.

6.Apabila permukaan bawah adunan telah berwarna keperangan dan permukaan atas pula nampak gelembung seperti buih bolehlah diterbalikkan.Buat hingga adunan habis.

7.Sapukan inti pada sebelah pancake dan tutupkan dengan satu pancake.

LikeTweet

0 Response to "Resepi Dorayaki"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--