Kuih Wajik merupakan sejenis pulut manis yang pada asasnya dimasak dengan nisan kelapa. Terdapat pelbagai cara penyediaan wajik, dan pelbagai perasa yang dicampurkan kepadanya.
Resepi Kuih Wajik
Bahan-bahan
300 gm beras pulut
150 gm gula nisan
150 gm gula pasir
2 biji kelapa diparut
1 helai daun pandan
Secubit garam
Secubit kapur (dilarutkan dengan 1 sudu teh air)
Cara-cara
Pulut direndam selama tiga jam sebelum di toskan. Kemudian pulut dikukus dalam kukusan selama 40 minit sebelum di sejukkan di dalam talam. Kelapa parut diperah patinya dengan kain jarang.
Perah santan keduanya dengan empat cawan air. Masak gula nisan dengan satu cawan air. Manakala gula larut tapis. Secubit garam. Masak air gula merah bersama gula putih dan santan kedua. Masak sehingga air gula pekat dan berbenang, angkat dengan sudip.
Masukkan pati santan. Ketika mendidih masukkan pulut. Kacau selama 1/2 jam lagi dengan api perlahan. Masukkan 1 sudu teh kapur. Kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam talam yang dialas dengan daun pisang.
Sumber: http://ms.wikipedia.org[1]
References
- ^ http://ms.wikipedia.org (ms.wikipedia.org)
0 Response to "Resepi Kuih Wajik Yang Sedap"
Post a Comment