RESEPI PULUT PANGGANG



PULUT PANGGANG

Bahanbahan :

1) 500 gram beras pulut (dikosek & ditoskan)

2) 1 ½ cawan pati santan

3) 1 helai daun kunyit

4) 23 sudu makan minyak jagung

5) 90 gram udang kering (direndam,dibersihkan dan ditumbuk)

6) 2 tangkai lada merah

7) 10 ulas bawang merah

8) ½ sudu lada sulah

9) 4 biji buah keras

10) 1 ulas bawang putih

11) ½ biji kelapa parut (tumbuk separa halus)

12) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)

13) 2 helai daun pandan

14) 1 sudu makan garam

15) 2.5 cm kunyit hidup

16) 1 sudu makan ketumbar (goring tanpa minyak)

17) 1 sudu belacan (dibakar)

18) ½ sudu makan gula pasir

19) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)

20) Lidi untuk sematan

Cara :

1) Masuk dan gaul pulut,santan,daun kunyit,daun pandan dan ½ sudu garam di dalam

loyang. Kukus hingga pulut masak. Pastikan pulut tidak terlalu kembang. Keluarkan

daundaun

dan ketepikan pulut.

2) Panaskan minyak atas api yang sederhana dan gorengkan bahan tumbuk selama 3 minit.

Masukkan kelapa dan kacau sehingga kering jangan sampai hangus. Masukkan garam,

kacau dan angkat. Sejukkan.

3) Bubuh sedikit pulut di atas daun pisang.Bentukkan supaya menjadi gulungangulungan

leper sepanjang 13 cm.

4) Masukkan inti dengan sama rata,dan gulung ketatketat

untuk membungkusnya.

Sematkan bungkusan itu dengan lidi.

5) Panggang pulut dia atas api arang yang perlahan selama ½ jam, dengan membalikbaliknya

selalu.

Sedia untuk dihidangkan.

LikeTweet

0 Response to "RESEPI PULUT PANGGANG"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--