Resepi Kek Karamel Pelangi



Resepi Kek Karamel Pelangi

BAHAN GULA HANGUS:

2Sb gula

Tabur gula dlm loyang n msk ats api hgga cair n bertkr perang.ratakn keslrh dasar loyang.ketepikn.

BAHAN KARAMEL

1/2 tin susu cair

70g gula hls

1/2 st vanilla

3biji kuning telur

-kacau telur n vanilla dgn whisk prlhn2.

-masukkn susu n gula kacau lg hgga gula larut tp perlhn sj.

-tapis kedlm loyang gula hangus td.ketepikn.

ADUNAN KEK

70g gula halus

3 biji kuning telur

135ml air

45ml minyk msk

140g gandum-1st baking powder(diayak bersama)

-pukul telur,minyk & air sampai gebu mengembang & bertukr wrn putih.

-masukkn gula & pukul lg hgga naik skali ganda.

-masukkn gndm skt2 & kacau dgn senduk @ spatula shj hgg sebati.ketepikn.

ADUNAN MERINQUE(ADUNAN PUTIH TELUR)

6 biji putih telur(dr 6biji kuning telur diats)

70g gula hls

1 st cream or tar tar

-putar putih telur hgga berbuih & masukkn gula putar lg hgga adunan kental & kaku iaitu jika diterbalikkn mangkuk,adunan x jatuh.

-mskkn separuh kedlm adunn tepung td kacau perlhn ngn senduk & mskkn separuh lg & kacau hgga btl2 sebati.perlhn2 shj.

-bahagikn adunan 3 bahagian,warnakn dgn 3 wrn.

-tuangkn 1 senduk utk 1 wrn & selang seli dgn wrn berlainan keatas loyang karamel td.(adunan akn terapung)

-bakar dgn kaedah steam bath(masukkn loyang kek kedlm loyang yg lbh bsr yg berisi air panas)

-ltk dlm oven pd rak plg bwh.

-bkr suhu160c dgn api bwh shj 1 jm @ hgg msk

45 min pertama guna api bawah, 15 min setrusnya gna api atas bwh (brgantung pd oven masing2).biarkn kek benar2 sejuk baru di terbalikkn loyang kek.

slmt mncuba

LikeTweet

0 Response to "Resepi Kek Karamel Pelangi"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--