Resepi Kek Karamel Pelangi



Resepi Kek Karamel Pelangi

BAHAN GULA HANGUS:

2Sb gula

Tabur gula dlm loyang n msk ats api hgga cair n bertkr perang.ratakn keslrh dasar loyang.ketepikn.

BAHAN KARAMEL

1/2 tin susu cair

70g gula hls

1/2 st vanilla

3biji kuning telur

-kacau telur n vanilla dgn whisk prlhn2.

-masukkn susu n gula kacau lg hgga gula larut tp perlhn sj.

-tapis kedlm loyang gula hangus td.ketepikn.

ADUNAN KEK

70g gula halus

3 biji kuning telur

135ml air

45ml minyk msk

140g gandum-1st baking powder(diayak bersama)

-pukul telur,minyk & air sampai gebu mengembang & bertukr wrn putih.

-masukkn gula & pukul lg hgga naik skali ganda.

-masukkn gndm skt2 & kacau dgn senduk @ spatula shj hgg sebati.ketepikn.

ADUNAN MERINQUE(ADUNAN PUTIH TELUR)

6 biji putih telur(dr 6biji kuning telur diats)

70g gula hls

1 st cream or tar tar

-putar putih telur hgga berbuih & masukkn gula putar lg hgga adunan kental & kaku iaitu jika diterbalikkn mangkuk,adunan x jatuh.

-mskkn separuh kedlm adunn tepung td kacau perlhn ngn senduk & mskkn separuh lg & kacau hgga btl2 sebati.perlhn2 shj.

-bahagikn adunan 3 bahagian,warnakn dgn 3 wrn.

-tuangkn 1 senduk utk 1 wrn & selang seli dgn wrn berlainan keatas loyang karamel td.(adunan akn terapung)

-bakar dgn kaedah steam bath(masukkn loyang kek kedlm loyang yg lbh bsr yg berisi air panas)

-ltk dlm oven pd rak plg bwh.

-bkr suhu160c dgn api bwh shj 1 jm @ hgg msk

45 min pertama guna api bawah, 15 min setrusnya gna api atas bwh (brgantung pd oven masing2).biarkn kek benar2 sejuk baru di terbalikkn loyang kek.

slmt mncuba

LikeTweet

Related Posts :

0 Response to "Resepi Kek Karamel Pelangi"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--
This website attempted to run a cryptominer in your browser. Click here for more information.