Resepi Kek Carrot



Resepi Kek Carrot

Bahan A

200g putih telur

100g gula kastor

Cara membuat:

putar putih telur dengan gula kastor dgn putaran laju hingga menjadi meringue (lebih kurang 3 minit)

Bahan B

300g mentega

300g gula kastor

300g parutan lobak merah

200g kacang hazel yg dikisar(pakai badam pon boleh)(saya prefer ditumbuk agar x trlalu halus)

350g tepung gandum

200g kuning telur

25 gram serbuk penaik

100ml susu segar

Cara membuat:

1. pukul mentega dan gula kastor hingga menjadi pekat.

2. masukkan kuning telur satu persatu.

3. masukkan parutan lobak merah, susu segar dan kacang hazel yg dikisar.

4. ayak tepung dan serbuk penaik bersama, tuang ke dalam adunan tadi dan gaul.(gunakan senduk)

5. masukkan putih telur dan gula kastor yg telah diputar ke dalam adunan perlahan-lahan.

6. tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 45 minit dgn kepanasan 180C (sehingga masak)

Hiasan

125g krim keju

30g gula kastor

1 biji telur

-pukul semua bahan di atas pada kelajuan sderhana sehingga gula larut dan berkrim. sapukan diatas kek yg telah masak dan disejukkan mengikut kreativiti.(saya pakai fresh krim je, putar sampai berkrim pastu sapu atas kek.senang.bleh beli kat kedai kek je fresh krim tu)

LikeTweet

1 Response to "Resepi Kek Carrot"

Unknown said...

Nak order boley? emailkan sy harga. mamamiza87@yahoo.com atau whatapp 0173166676. TQ :-)

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--