Bubur som som pandan

Bubur som som pandan


 manisan kak rose buat petang semalam…. cuaca yang sangat panas membahang membuatkan tekak nak makan yang lembut n sejuk n nyaman…. adoyai la…. bila teringat cendol yang minum kat rojak subang tu lagi la terasa nak buatnya….tapi entah bila la rajinnya nak datang….


 paling senang nak disediakan ni lah bubur som som yang memang jadi manisan pebret sepanjang masa… sejukkan dan boleh dinikmatinya dengan rasa tak bersalah sebab manis dan lemaknya tu! yang penting dapat makan yang sejuk nyaman dan laju jer masuk molot.


resepi dari kak fida@myr, mekasih ya, berulang kali buat masih tetap dengan resepi ni.

BUBUR SOM-SOM

by : Kak Fida

Rujukan : My Resepi[1][2]

100 g tepung beras

100 g tepung jagung

1,600 ml santan – 500 ml KARA+ air

100 ml air pandan atau 100 ml air + pandan pes

1 sk garam atau secukup rasa

sedikit pewarna hijau – opt



SIRAP GULA MELAKA 

500 g gula melaka

1000 ml air

2 helai daun pandan – disimpul

Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.

Satukan kesemua bahan-bahan untuk som-som dalam periuk dan gaul rata.

Masak hingga pekat dan kilat, hingga adunan meletup-letup.

Tutup api.

Sediakan loyang atau acuan.

Oleskan dengan sedikit minyak

Tuangkan som-som dalam acuan atau loyang

Sejukan hingga keras

Siap di hidangkan dengan sirap gula Melaka

References

  1. ^ Kak Fida (www.myresipi.com)
  2. ^ My Resepi (www.myresipi.com)

Rujukan : seripayaku.blogspot.com

LikeTweet

0 Response to "Bubur som som pandan"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--