ha ha…. sejak ada sambal kicap, segala menu jawa dah keluar… memula goreng pisang, mee hoon sup dan kini tempe goreng pulak… typical johorean! typical jawa!. apalah tempe goreng kalau tak de sambal kicap jawa ni kan? pastinya kurang umpppph nya!
jom kita menggoreng tempe buat kudapan petang2, makan sambil gebang2…. resepinya dari CMG[1].
BAHAN-BAHANNYA
8 keping tempe berbungkus daun (kak rose bli 2 bungkus plastik beso tu!)
2 camca besar tepung beras
1 putih telur, dipukul sedikit
Garam secukup rasa
1 camca besar penuh ketumbar biji*
1/2 camca teh jintan kasar*
1/2 camca teh jintan halus*
2 ulas bawang putih*
3/4 camca teh serbuk kunyit
Sambal kicap untuk dimakan bersama tempe goreng
CARA MEMBUATNYA
- Tumbuk semua bahan2 bertanda (*) hingga lumat. Kemudian masukkan ke dalam satu bekas bersama tempe, serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Tuang putih telur dan gaul rata. Tambah tepung beras dan gaul hingga semua bahagian tempe bersalut tepung.
- Panaskan minyak untuk goreng terendam. Goreng tempe tadi, guna api sederhana dan balik2kan selalu. Goreng hingga kuning keemasan dan garing. Jangan goreng terlampau banyak untuk sekali, buat 3 kali goreng untuk 8 keping tempe tadi. Angkat dan toskan.
Rujukan : seripayaku.blogspot.com
0 Response to "Tempe goreng berempah"
Post a Comment