LOMPANG BERLAUK

LOMPANG BERLAUK


LOMPANG BERLAUK[1]

Bahan-bahan:-

Untuk inti :

1) 1 cawan daging/ayam kisar

2) 1 labu bawang besar (potong dadu)

3) 1 ulas bawng putih (cincang)

4) 1 sudu makan rempah kurma

5) 1 sudu makan minyak

6) 1 sudu teh garam

7) 1 tangkai daun bawang

8) 2 tangkai cili merah


Untuk lompang :


1) 2 cawan tepung beras

2) 4 cawan santan suam

3) ½ sudu teh kapur

4) 1 sudu teh garam


Cara :

Untuk inti :

1) Panaskan minyak. Tumis bawang dan rempah kurma sehingga wangi.

2) Masukkan daging/ayam dan garam. Kacau dan biarkan mendidih hingga kering.

3) Angkat dan sejukkan.

Untuk lompang :

1) Panaskan cawancawan

tembikar kecil dalam kukusan.

2) Bancuh sebati semua bahan untuk lompang.

3) Tapis adunan kedalam jag dan tuang ke dalam cawancawan

yang telah dipanaskan tadi.

4) Kukus selama 15 minit.

5) Sejukkan dan cungkil perlahanlahan.

Tabur inti bersama daun bawang dan cilimerah di

atas kuih.

References

  1. ^ LOMPANG BERLAUK (2mustclick.blogspot.com)

Rujukan : 1resepikuih.blogspot.com/

LikeTweet

0 Response to "LOMPANG BERLAUK"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--