kak rose ni kan, tak boleh nampak tayangan amal dari kawan2 tau…. nampak jer semuanya nak makan, nak makan maka nya kena la buat kan…. kadang2 tu bila bahan tak de mula lah kiv dulu resepi tu, tapi memang teringat2 jer sampai lah dapat makan…. hishhh!!! macam mengidam jer kan. ari tu nampak kuih getas ni dari tayangan amal Gee[1], punya lah meronta2 rasanya tekak nak makan, tak nyabar2 dah…. nasib baik lah kuih ni tak perlu banyak bahan, tapi tang nak menyira tu masih jugak tak pandai2…. gasak jer la, asalkan dapat ngap dengan nikmatnya… buat besar2 gedabak, cepat jer siapnya…. nampak sangat tak menyabar nya kan!
Gee, kak rose cnp resepinya ya…mekasih.
Bahan-bahannya:-
250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
130-150ml air (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
Cara-caranya:-
Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana……api sederhana ye bukan api kecil atau api yang kuat.
Jika anda perhatikan buih-buih tu mula-mula ia akan memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah.
Biarkan ia selama 7 minit.
Terus matikan api dapur ye.
Kemudian baru masukkan kuih-kuih yang anda hendak sira ke dalam kuali dan kacau sampai bunga-bunga gula keluar.
Rujukan : seripayaku.blogspot.com
0 Response to "Kuih Getas"
Post a Comment