LEPAT JAGUNG

LEPAT JAGUNG


LEPAT JAGUNG

Bahan-bahan:-

1) 1 cawan tepung beras

2) ½ cawan tepung jagung

3) ½ cawan tepung gandum

4) ½ cawan gula

5) 3 cawan santan

6) 2 tongkol jagung dihiris

7) 1 sudu teh garam

8) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)

Cara:

1) Gaul sebati semua bahan kecuali jagung dan daun pisang. Tapiskan.

2) Masukkan jagung dan kacau rata.

3) Masakkan adunan sehingga kental.

4) Panaskan kukusan.

5) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 2 sudu adunan jagung ditengahtengahnya

secara

memanjang. Balut adunan itu dengan lipat keduadua

hujung daun itu ke bawah supaya

menjadi lipatan berukuran 12×11 cm. Buat sehingga habis.

6) Kukus selama setengah jam atau hingga masak.

Rujukan : 1resepikuih.blogspot.com/

LikeTweet

0 Response to "LEPAT JAGUNG"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--