Bahan-bahan:-
1) 1 cawan tepung beras
2) ½ cawan tepung jagung
3) ½ cawan tepung gandum
4) ½ cawan gula
5) 3 cawan santan
6) 2 tongkol jagung dihiris
7) 1 sudu teh garam
8) Daun pisang secukupnya (layur diatas api)
Cara:
1) Gaul sebati semua bahan kecuali jagung dan daun pisang. Tapiskan.
2) Masukkan jagung dan kacau rata.
3) Masakkan adunan sehingga kental.
4) Panaskan kukusan.
5) Ambil sekeping daun pisang, letakkan 2 sudu adunan jagung ditengahtengahnya
secara
memanjang. Balut adunan itu dengan lipat keduadua
hujung daun itu ke bawah supaya
menjadi lipatan berukuran 12×11 cm. Buat sehingga habis.
6) Kukus selama setengah jam atau hingga masak.
0 Response to "LEPAT JAGUNG"
Post a Comment