PAU GORENG

PAU GORENG




PAU GORENG
[1]


Bahan-bahan:-

Untuk inti :

1) 200 gram kacang merah

2) Air secukupnya (untuk rebus)

3) 100 gram gula perang

4) ½ sudu teh pewarna merah

5) 1 sudu teh garam

6) 3 sudu besar minyak masak


Untuk pau :


1) 500g tepung naik sendiri

2) 6 gram yis segera

3) 50 gram minyak sayur

4) ½ sudu teh garam

5) 100 gram gula halus

6) 250 gram air suam

7) ½ 1kg

minyak masak (untuk menggoreng)


Cara :

Untuk inti :

1) Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus (kisar bersama air

rebusan)

2) Satukan kesemua bahanbahan

inti dan masak hingga pekat.

3) Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.

Untuk pau :

1) Satukan air, yis, minyak, gula dan garam. Masukkan bahanbahan

ini ke dalam tepung

membentuk doh. Uli doh selama 5 minit.

2) Bentukkan doh menjadi panjang dan potong doh setiap satu menjadi 40g.

3) Simpan doh selama 10 minit dengan ditutup plastik.

4) Setelah 10 minit,ambil doh dan bentukkan bulat. Isikan intinya ditengahtengah,

tutup

doh supaya tidak bocor dan bentukkan bulat semula.

5) Alaskan doh dengan kertas minyak dan buat sehingga doh itu habis dan disimpan lagi

selama 1 jam.

6) Panaskan kuali dengan minyak sederhana panas.

7) Goreng pau sehingga warna keemasan.

References

  1. ^ PAU GORENG (2mustclick.blogspot.com)

Rujukan : 1resepikuih.blogspot.com/

LikeTweet

0 Response to "PAU GORENG"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--