PAU KUKUS

PAU KUKUS




PAU KUKUS
[1]

Bahan-bahan:-

Untuk inti :

1) 200 gram kacang merah

2) Air secukupnya (untuk rebus)

3) 100 gram gula perang

4) ½ sudu teh pewarna merah

5) 1 sudu teh garam

6) 3 sudu besar minyak masak

Untuk pau :

1) 500 gram tepung gandum

2) ½ sudu teh baking powder

3) ½ sudu teh garam

4) 1 sudu makan gula

5) 1 sudu teh yis segera

6) 2 sudu makan shorterning [crisko]

7) 250 gram air suam

8) keratan daun pisang atau kertas minyak.

Cara :


Untuk inti :


1) Rebus kacang hingga separuh kembang dan kisar sehingga halus (kisar bersama air

rebusan)

2) Satukan kesemua bahanbahan

inti dan masak hingga pekat.

3) Setelah pekat masukkan minyak makan dan kacau sehingga rata.

Untuk pau :

1) Gaul rata semua bahan kecuali air.

2) Masukkan air sedikitsedikit

sehingga habis. Uli sehingga licin.Tutupkan dgn kain

lembab dan biarkan naik 2X ganda.

3) Tumbukkan adunan dan bahagikan adunan menjadi ketulan kecil. Bulatkan dan

masukkan inti .

4) Lapikkan adunan diatas keratan daun pisang atau kertas minyak.

5) Rehatkan adunan sehingga naik lagi.

6) Panaskan kukusan.

7) Masukkan adunan dan kukus selama 10 minit.

8) Buka tudung dengan perlahanperlahan

supaya air wap tidak menimpa adunan pau

References

  1. ^ PAU KUKUS (2mustclick.blogspot.com)

Rujukan : 1resepikuih.blogspot.com/

LikeTweet

0 Response to "PAU KUKUS"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--