KUIH LAPIS KELADI

KUIH LAPIS KELADI

KUIH LAPIS KELADI[1]

BahanBahan:

1) 1 ½ cawan tepung gandum

2) 2 sudu makan tepung beras

3) 2 sudu makan tepung jagung

4) ¾ cawan gula

5) 3 cawan santan

6) 1 sudu teh garam

Untuk lapisan A :

1) ½ cawan air

2) 1 sudu makan pes keladi

3) pewarna ungu

Untuk lapisan B:

1) ½ cawan keladi parut

2) ½ cawan air

Cara:

1) Panaskan kukusan.

2) Kisar semua bahan kecuali bahan untuk lapisan dan tapis.

3) Bahagikan adunan pada 2 bahagian.

4) Masukkan bahan A dalam bahagian 1.

5) Masukkan bahan B dalam bahagian 2.

6) Sapu rata loyang dengan minyak.

7) Masukkan 1 cawan adunan bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 3 minit.

8) Lapiskan 1 cawan adunan bahan B dan kukus lagi selama 3 minit.

9) Ulangi langkah 7 dan 8 sehingga adunan habis.

10) Sejukkan dan potong.

References

  1. ^ KUIH LAPIS KELADI (2mustclick.blogspot.com)

Rujukan : 1resepikuih.blogspot.com/

LikeTweet

0 Response to "KUIH LAPIS KELADI"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--