Gembira dan puas hati kerana saya tanam sendiri semua sayur bayam ni . Insyallah selagi dikurniakan kesihatan yang baik dari ALLAH SWT saya akan terus berkebun tanam sayur sendiri , banyak sangat faedahnya untuk kami sekeluarga alhamdulillah ^_^
BAHAN-BAHAN:
2 ikat sayur bayam
1 peket suhun/fucuk
santan kelapa - secukupnya
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
segenggam ikan bilis
garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
Bersihkan sayur bayam dan ambil semua daun sayur bayam dan jika ada daun bayam yang saiz besar boleh dipotong 2 dan ambil juga batang sayur bayam yang muda , bersihkan ikan bilis dan ketepikan dulu . Rendam fucuk/suhun sampai kembang dan tos kan .
Bersihkan sayur bayam dan ambil semua daun sayur bayam dan jika ada daun bayam yang saiz besar boleh dipotong 2 dan ambil juga batang sayur bayam yang muda , bersihkan ikan bilis dan ketepikan dulu . Rendam fucuk/suhun sampai kembang dan tos kan .
Bawang merah dan putih ditumbuk lumat atau boleh diracik nipis . Masukkan santan , semua bawang dan ikan bilis ke dalam periuk . Biarkan sampai kuah mendidih dan boleh la di masukkan semua sayur bayam dan garam secukup rasa , sekali sekala kacau sampai sayur sebati dengan kuah dan boleh la dimasukkan semua suhun/fucuk . bila sayur dah masak boleh la ditutup api dapur .
Rujukan Resepi :
resepinannie.blogspot.com
Rujukan Resepi :
resepinannie.blogspot.com
0 Response to "Resepi Masak Lemak Putih Sayur Bayam"
Post a Comment