Resepi Rakyat Malaysia: Kuah Dal

[Resepi Rakyat Malaysia]
ResepiRakyat




Ini resipi yang dicuba untuk dimakan bersama roti arab dan ayam tandoori tempoh hari. Ayam tandoori tu guna rempah tandoori aje. :) Senang rupa-rupanya kuah dal ni. Lain kali boleh buat lagi. ~ Jeni Mokhtar
Sumber : s_shamen@myresipi.com
http://www.myresipi.com/top/detail/2707
[4][5]

Bahan
1 cawan kacang dal
2 batang carrot dihiris (jangan nipis sangat)
1 biji terung sederhana besar dihiris (jangan nipis sangat
2 biji kentang dibelah
sedikit serbuk kunyit
1 inci halia diracik
2 biji bawang putih diracik
3-4 biji bawang kecil dimayang
sedikit daun kari
sedikit bunga cengkih, bunga lawang & kulit kayu manis
1 sudu kecil biji sawi (mustard seed)
3 biji cili hijau dihiris (jangan nipis sangat)
minyak untuk menumis
garam & gula sesedap rasa
Cara
  1. Rebus kacang dal dalam periuk sehingga empuk, masukkan serbuk kunyit.
  2. Bila kacang dal dah agak agak empuk, masukkan carrot & kentang ke dalam rebusan dal tadi & teruskan merebus sehingga kesemuanya empuk.
  3. Kemudian masukkan pula terung & cili. Cili seeloknya dipotong besar. Teruskan merebus lagi sehingga terung masak.
  4. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan bahan bahan yang bertanda ** sehingga layu & naik bau. Kemudian curahkan ke dalam rebusan sayur sayur tadi.
  5. Rasakan garam & gula ikut selera masing masing masing & siap!!
468 ad
Loading ... Loading …


References

  1. ^ (resipi.net)
  2. ^ View all posts in Sambal (resipi.net)
  3. ^ Comment on Kuah Dal (resipi.net)
  4. ^ s_shamen@myresipi.com (resipi.net)
  5. ^ http://www.myresipi.com/top/detail/2707 (www.myresipi.com)
LikeTweet
resepi.net


0 Response to "Resepi Rakyat Malaysia: Kuah Dal"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--