[Resepi Rakyat Malaysia]
ResepiRakyat
350g biskut Marie – patahkan 4 (Cik ami guna jenama Hup Seng)
4 telur (cik amie pilih Gred C)
1 cwn gula putih
¾ ketu1 butter 250g (cik amie guna jenama buttercup)
¾ cwn koko powder van houten
3 bar chocholate masakan van houten (xde pun xpe)
¾ cwn freshmilk coklat
½ cawan susu manis
1) Telur dan gula dipukul menggunakan whisker sehingga agak kembang.
2) Cairkan butter di dalam periuk.
3) Setelah butter cair sepenuhnya masukkan koko dan gaul rata. Guna api yang kecil.
4) Masukkan susu manis dan fresh milk.
5) Masukkan telur yang telah dipukul dengan gula tadi. Kacau hingga rata dan sebati. Elakkan adunan berketul di dalam kuali.
6) Simpan sedikit adunan supaya dapat dijadikan topping pada kek nanti.
7) Matikan api dan akhir sekali masukkan biskut marie. Gaul sehingga rata dan pasatikan kesemua biskut telah disalut dengan coklat.
8) Tuang adunan ke dalam bekas. Seelok2nya pastikan bekas yang digunakan dilapik dengan aluminium foil terlebih dahulu untuk mengelakkan adunan melekat pada bekas.
9) Semasa tuang biskut susunlah biskut cantik2 supaya nanti bila potong kek batik akan nampak cantik dan tersusun biskutnya.
10) Akhir sekali, masukkan sedikit adunan coklat tadi dan tuang ke atas adunan supaya dapat dijadikan topping.
11) Biarkan sekejap diluar 15 minit, apabila dah sejuk masukkan didalam peti ais dan biarkan semalaman di dalam peti sejuk dan kek akan menjadi lebih keras dan sedap dimakan.
12) Kek telah siap dan boleh dipotong. Selamat mencuba!!
Ihsan: amiehani.blogspot.com
resepi.org
ResepiRakyat
Ingredients
Bahan350g biskut Marie – patahkan 4 (Cik ami guna jenama Hup Seng)
4 telur (cik amie pilih Gred C)
1 cwn gula putih
¾ ketu1 butter 250g (cik amie guna jenama buttercup)
¾ cwn koko powder van houten
3 bar chocholate masakan van houten (xde pun xpe)
¾ cwn freshmilk coklat
½ cawan susu manis
Directions
Cara- cara membuatnya :1) Telur dan gula dipukul menggunakan whisker sehingga agak kembang.
2) Cairkan butter di dalam periuk.
3) Setelah butter cair sepenuhnya masukkan koko dan gaul rata. Guna api yang kecil.
4) Masukkan susu manis dan fresh milk.
5) Masukkan telur yang telah dipukul dengan gula tadi. Kacau hingga rata dan sebati. Elakkan adunan berketul di dalam kuali.
6) Simpan sedikit adunan supaya dapat dijadikan topping pada kek nanti.
7) Matikan api dan akhir sekali masukkan biskut marie. Gaul sehingga rata dan pasatikan kesemua biskut telah disalut dengan coklat.
8) Tuang adunan ke dalam bekas. Seelok2nya pastikan bekas yang digunakan dilapik dengan aluminium foil terlebih dahulu untuk mengelakkan adunan melekat pada bekas.
9) Semasa tuang biskut susunlah biskut cantik2 supaya nanti bila potong kek batik akan nampak cantik dan tersusun biskutnya.
10) Akhir sekali, masukkan sedikit adunan coklat tadi dan tuang ke atas adunan supaya dapat dijadikan topping.
11) Biarkan sekejap diluar 15 minit, apabila dah sejuk masukkan didalam peti ais dan biarkan semalaman di dalam peti sejuk dan kek akan menjadi lebih keras dan sedap dimakan.
12) Kek telah siap dan boleh dipotong. Selamat mencuba!!
Ihsan: amiehani.blogspot.com
resepi.org
0 Response to "Resepi Rakyat Malaysia: Kek Batik Lembut"
Post a Comment