[Resepi Rakyat Malaysia]
ResepiRakyat
Yg ni masak hari jumaat. ~ Nik Hazlini
Bahan
1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
garam
bawang goreng
air secukupnya
Bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
resepi.net
ResepiRakyat
Yg ni masak hari jumaat. ~ Nik Hazlini
Bahan
1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
garam
bawang goreng
air secukupnya
Bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
- Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
- Masukkan rempah sup/kurma, tulang dan kacau rata.
- Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.
- Masukkan air dan garam. Biarkan mendidih.
- Biarkan reneh.
- Tutup api.
- Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
References
- ^ Posts by admin (resipi.net)
- ^ View all posts in Sup (resipi.net)
- ^ Comment on Sup tulang (resipi.net)
resepi.net
0 Response to "Resepi Rakyat Malaysia: Sup tulang"
Post a Comment