Resepi Rakyat Malaysia: Sup tulang

[Resepi Rakyat Malaysia]
ResepiRakyat




Yg ni masak hari jumaat. ~ Nik Hazlini
Bahan
1 kg tulang
2 s/b minyak makan
3 s/b rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
garam
bawang goreng
air secukupnya
Bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
Cara
  1. Tulang dipotongkan kecil. Basuh dan toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk dan rempah tumis.
  3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang dan kacau rata.
  4. Rebuskan sehingga daging di ulang betul-betul lembut.
  5. Masukkan air dan garam. Biarkan mendidih.
  6. Biarkan reneh.
  7. Tutup api.
  8. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng dan daun sup & daun bawang.
468 ad
Loading ... Loading …


References

  1. ^ (resipi.net)
  2. ^ View all posts in Sup (resipi.net)
  3. ^ Comment on Sup tulang (resipi.net)
LikeTweet
resepi.net


0 Response to "Resepi Rakyat Malaysia: Sup tulang"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--