Resepi Rakyat Malaysia: Char Kuey Teow

[Resepi Rakyat Malaysia]
ResepiRakyat
Char Kuey Teow

Ingredients

  • 2 sudu minyak masak
  • 2 ekor udang
  • 2 sb cili kisar
  • 120gm kuey teow
  • sejemput tauge dan kuchai
  • 10 ekor isi kerang
  • 60ml kicap CKT
  • 1 biji telur ayam
  • PREP

    n/a
  • COOK

    n/a
  • READY IN
    5 mins

Directions

  1. ok mula-mula masukkan minyak dengan udang dalam kuali (kuali tebal tau biasanya warna hitam).
  2. masak udang ni dengan api yang kuat. Kemudian bila udang agak masak, masukkan cili kisar tadi tu.
  3. Masak cili tu sekejap kemudian perlahankan api, masukan k.teow, tauge, kuchai dan kerang. Gaul sebati (kuatkan semula api)
  4. Kemudian masukkan kicap CKT dan juga telur ayam (yg dah dibasuh yer). Kuatkan api tunggu sehingga telur tu separuh masak.
  5. Tutup api kemudian gaulkan bahan2 tu sekejap (sekejap ja) kemudian angkat sebelum kicap tu kering.
  6. Sedia untuk hidangan yummy
LikeTweet
resepi.org

0 Response to "Resepi Rakyat Malaysia: Char Kuey Teow"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--