[Resepi Rakyat Malaysia]
ResepiRakyat


resepi.org
ResepiRakyat
Ingredients
- 1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
- Garam secukup rasa
- 4 sudu besar minyak makan
- 1 cawan teh pati santan
- Air limau 1 biji limau nipis
- 15 ulas bawang merah
- 5-6 batang lada merah
- 8 ulas bawang putih
- 2 cm kunyit hidup
- PREP
2 jam (perap)
mins
- COOK
20
mins - READY IN
2 jam 20 minit mins
Directions
- Satukan bahan-bahan giling & garam.
- Lumur rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam.
- Pijarkan minyak diatas api yang besar.
- Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.Kecilkan api.
- Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk.
- Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya.
- Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.
resepi.org
0 Response to "Resepi Rakyat Malaysia: Ayam Berempah"
Post a Comment