Resepi Rakyat Malaysia: Ayam Berempah

[Resepi Rakyat Malaysia]
ResepiRakyat
Ayam Berempah

Ingredients

  • 1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil)
  • Garam secukup rasa
  • 4 sudu besar minyak makan
  • 1 cawan teh pati santan
  • Air limau 1 biji limau nipis    
Bahan Giling:
  • 15 ulas bawang merah
  • 5-6 batang lada merah
  • 8 ulas bawang putih
  • 2 cm kunyit hidup
  • PREP


    2 jam (perap)
    mins
  • COOK


    20
    mins
  • READY IN
    2 jam 20 minit mins

Directions

  1. Satukan bahan-bahan giling & garam.
  2. Lumur rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam.
  3. Pijarkan minyak diatas api yang besar.
  4. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.Kecilkan api.
  5. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk.
  6. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya.
  7. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti.
LikeTweet
resepi.org

0 Response to "Resepi Rakyat Malaysia: Ayam Berempah"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--