[Resepi Rakyat Malaysia]
ResepiRakyat
Sup Ayam buat semalam saing gulai ayam. Hanny takda kincham (lily bud) & suhun, so tak taruk… Kalau ada lagi sedap… Ni ada gambar fucuk goreng sekali. Fucuk goreng ni kalau hidang dengan mee kari pun sedap. Cubalah. ~ Hanny
Bahan
1/4 ekor ayam (potong kecil, basuh dan tos)
7-8 biji bawang merah (kalau lebih lagi sedap)*
2-3 ulas bawang putih*
1-2 keping fucuk (gunting saiz 1 inci)
100g suhun (rendam)
1 peket kincham (lily bud) (gunting hujung keras dan rendam)
1/2 tsp lada hitam
minyak masak
garam
air
Cara
resepi.net
ResepiRakyat
Sup Ayam buat semalam saing gulai ayam. Hanny takda kincham (lily bud) & suhun, so tak taruk… Kalau ada lagi sedap… Ni ada gambar fucuk goreng sekali. Fucuk goreng ni kalau hidang dengan mee kari pun sedap. Cubalah. ~ Hanny
Bahan
1/4 ekor ayam (potong kecil, basuh dan tos)
7-8 biji bawang merah (kalau lebih lagi sedap)*
2-3 ulas bawang putih*
1-2 keping fucuk (gunting saiz 1 inci)
100g suhun (rendam)
1 peket kincham (lily bud) (gunting hujung keras dan rendam)
1/2 tsp lada hitam
minyak masak
garam
air
Cara
- Tumbuk bawang merah, bawang putih dan lada hitam sehingga lumat.
- Goreng fucuk dalam minyak yang betul-betul panas. Goreng sehingga kuning dan ketepikan.
- Tumis bahan tumbuk sehingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan ayam dan masak dalam 3 minit.
- Masukkan air dan garam secukupnya.
- Masak sehingga mendidih dan masukkan kincham, suhun dan fucuk goreng. Gaul rata semua bahan dan biarkan sehinggan mendidih sekali lagi. Boleh tambah stok ayam jika suka.
- Hidangkan.
References
- ^ Posts by admin (resipi.net)
- ^ View all posts in Sup (resipi.net)
- ^ Comment on Sup Ayam dengan Fucuk Goreng (resipi.net)
resepi.net
0 Response to "Resepi Rakyat Malaysia: Sup Ayam dengan Fucuk Goreng"
Post a Comment