Resepi Biskut Coklat Chips Rangup Famous Amos

Resepi Biskut Coklat Chips Rangup Famous Amos

Resepi Biskut Coklat Chip Rangup Famous Amos
Resepi Biskut Coklat Chip Rangup

Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (lebih kurang 75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract

Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips

Cara cara adunan Resepi Biskut Coklat Chip Rangup Famous Amos

Campurkan semua bahan A ke dalam sebuah mangkuk besar, adun hingga sebati dengan menggunakan pemukul atau whisk.

Kemudian ayak tepung gandum bersama-sama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonat dan serbuk cream of tartar. menggunakan teknik sedikit demi sedikit masukkan tepung ke dalam adunan yang telah disediakan pada awal tadi. kacau hingga sebati dengan menggunakan spatula kemudian campurkan walnut dan chocolate chips yang menjadikan adunan agak lembik.

Sudukan bancuhan ke dalam loyang atau untuk lebih mudah hanya menggunakan tangan sahaja dengan membuat bentuk bulat leper. Kedudukan bancuhan hendaklah agak jarak dedikit kerana ianya akan mengembang. Biarkan loyang dalam keadaan kering tidak perlu disapu mentega atau minyak masak.

Oven perlu dipanaskan dahulu sehingga pada suhu 160 celcius kemudaian bakar adunan tersebut selama 20 minit. Setelah masak angkat dan sejukkan di atas jaringan besi.

Resepi Biskut Coklat Chip Rangup Famous Amos

Nota:

1) Resepi asal mengunakan 1 cawan gula kaster dan 1 cawan gula perang. Jika inginkan bancuhan yang sedikit tawar, boleh kurangkan sukatan kepada 3/4 cawan gula halus bersama 3/4 cawan gula perang. bancuhan ini dapat menghasilkan sebanyak 100 biji Biskut Coklat Chip Rangup Famous Amos.

2) Tips untuk menjadikan biskut yang tak terlalu rapuh – tambahkan tepung jagung ke dalam bancuhan menikut kesesuaian kerasnya adunan yang anda inginkan.

3) Bagi menjadikan biskut yang cantik dan tidak meleper - selepas siap sesuatu adunan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit, selepas itu bolehlah disudukan ke dalam dulang pembakar atau menggunakan tangan.

Semasa proses membakar adunan yang belum dimasak letakkan di dalam peti sejuk supaya adunan tidak mencair.


References

  1. ^ Resepi Biskut Coklat Chip Rangup Famous Amos (resipimasakankini.blogspot.com)
  2. ^ Koleksi Resepi Biskut Raya Paling Sedap (resipimasakankini.blogspot.com)
    Rujukan Resepi :
    resepimasakankini.blogspot.com

0 Response to "Resepi Biskut Coklat Chips Rangup Famous Amos"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--