Apam Pandan
Apam Pandan
Sumber: Kak Fida
Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Website Resepi Kami : Daridapur.com
Bahan-bahan :
• 500 ml putih telur (2 cwn)
• 300 g gula halus
• 1/2 sb ovalette
• 1 sk vanilla powder
• 400 g tepung Hong Kong*
• 1/2 sk baking powder* (bahan * diayak bersama) (( akak guna tepung naik sendiri tanpa mengguna baking powder))
• 300 g santan kotak
• 1 1/2 sb pandan pes + 1 sk pewarna kuning lemon
• secukup kelapa putih yg dikukus - utk pencicah
Cara-cara
1. Pukul putih telur hingga 1/2 kembang dan masukkan gula halus, ovalette dan vanilla powder dan pukul terus dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat.
2. Masukkan tepung sedikit2 sambil dikaup-balikkan ke dalam adunan diikuti dengan santan dan pandan pes dan warna kuning. Kaup-balikkan adunan menggunakan spatula atau senduk.Perapkan adunan sementara memanaskan periuk kukusan.
3. Alas loyang dengan plastik dan disapu minyak. Tuang adunan ke dalam loyang dan ratakan permukaannya. Kukus apam dengan api sederhana selama 30-40 min.
4. Biar apam benar2 sejuk, potong dan sajikan dengan kelapa parut putih. Apam enak juga dimakan begitu saja.
2016-04-23T13:30:00+0000
Original Link
0 Response to "Apam Pandan"
Post a Comment