Kuih Keria

Kuih Keria


Kuih Keria

Resepi dikongsikan oleh Quinnie, Myresepi
Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Website Resepi Kami : Daridapur.com
Bahan-bahan :

500gm keledek
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung ubi
1/4 cawan gula untuk menyira dan sedikit air

Cara-caranya:-

Ubi keledek dikupas, dipotong kecil dan direbus sehingga empuk

Toskan keledek dan kemudian lecek hingga lumat

Campurkan tepung gandum dan tepung ubi bersama dengan keledek dan uli sehingga menjadi ketulan doh yang tidan melekat kat tangan.

Sapu sedikit minyak dan sapu ditangan anda.

Ambil sedikit doh dan bulat-bulatkan kemudian leperkan sedikit dan tebuk lubang ditengahnya mengunakan jari telunjuk anda dan buat bulat seperti gelang.

Susun atas bekas yang telah disapu dnegan sedikit minyak dan buat sehingga habis doh

Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan. Toskan

Panaskan gula dengan ! sedikit air didalam kuali yang lain dan kacau sehingga ia likat kemudian masukkan kuih yang telah digoreng tadi.

Padam api dan kacau atau golek-golek kuih tadi sehingga terbentuk bunga gula diatas kuih. Angkat.

Nota:-

Pastikan keledek tidak direbus sehingga terlalu empuk sebab nanti doh akan menjadi terlalu lembik dan kuih tak berapa sedap.

Saya hanya guna 1 sudu makan gula sahaja sebab tak suka manis sangat

Untuk lebih cepat, saya selalunya akan panaskan 2 kuali sekali gus. 1 kuali untuk mengoreng dan satu kuali untuk masak air gula. Saya akan masukkan air dalam anggaran 1/2 cawan dan masak dengan api perlahan. Apabila kuih siap digoreng, air gula saya sudah likat dan saya terus sahaja masukkan dalam kuali kuih yang telah ditos tadi.

2016-04-21T13:30:00+0000
Original Link

0 Response to "Kuih Keria"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--