RESEPI APAM POLKADOT <3

RESEPI APAM POLKADOT <3


RESEPI APAM POLKADOT <3
.
Bahan-bahan :
â€" ( 50 papercup medium ).
â€" 3 biji telur dr peti sejuk ( Gred A ).
â€" 275 gm tepung gandum (anggaran 21/2 cawan).
â€" 220 gm gula halus (anggaran 1 cawan).
â€" 150 ml susu segar / susu cair (anggaran 3/4 cawan).
â€" 3 sudu kecil baking powder.
â€" 1 sudu kecil ovalette **.
â€" 1 sudu kecil esen vanila.
â€" * filling blueberry/strawberry/apa2 ikut citarasa yg di sukai sesuai pewarna yg di gunakan.
â€" ** nama panggilan bagi ovalette ialah Quick 75.
â€" Ia berwarna kuning atau oren dan teksturnya seperti gel.
â€" Ia merupakan penstabil @ pengemulsi yg digunakan utk membuat kek span dan kek2 lain yg menggunakan telur sbg bahan utk melembutkan kek.
â€" * sudu kecil = sudu teh.
â€" * filling ialah inti bg apam.
.
cara penyediaan :
● Masukkan telur,gula dan ovalette ke dlm mangkuk mixer dan pukul dgn kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
● Selepas itu baru campur bahan2 lain seperti susu,tepung,baking powder (yg telah di ayak) dan esen vanila dan mix lagi dgn kelajuan minimum sehingga sebati.
● Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
● Masukkan setiap adunan ke dlm piping bag.
● Picitkan adunan ke dlm mangkuk kertas (setengah shj).
● Letakkan filling secukupnya (nak senang isi dlm piping bag kemudian picitkan).
● Picit lg adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
● Akhir sekali dot-dot kan dgn warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil / sederhana selama 10-15 minit sehingga masak.
● Siap dihidangkan.
.
SELAMAT MENCUBA (Y)
LIKE / TAG / SHARE

2016-04-15T10:13:22+0000
Original Link

0 Response to "RESEPI APAM POLKADOT <3"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--