RESEPI DURIAN CREPE <3

RESEPI DURIAN CREPE <3


RESEPI DURIAN CREPE <3
.
Bahan bahan :
â€" Kulit/crepe (18-20 keping ).
â€" 1 sudu besar tepung gandum.
â€" 1 sudu besar tepung jagung.
â€" 1 sudu besar tepung ubi kayu.
â€" 1 sudu besar tepung ubi kentang.
â€" 1 sudu besar tepung kastard.
â€" 1 1/2 sudu besar tepung hong kong.
â€" sedikit garam.
â€" 2 sudu besar gula icing.
â€" 2 biji telur saiz B.
â€" 1 sudu besar minyak jagung.
â€" 3/4 cawan air (210ml).
â€" 1/2 cawan susu segar (130ml).
â€" Sedikit esen vanila.
â€" beberapa titik pewarna kuning@jenis serbuk isi sikit je ye.
.
Filling Kastard + Durian.
â€" 2 sudu besar gula.
â€" 20 gm tepung kastard.
â€" 250 ml susu segar.
â€" 2 biji kuning telor.
.
Isi durian yang dihancurkan.
â€" Filling Whipping Cream.
â€" 500gm whipping cream .
â€" 2 sudu besar gula icing (jika whipping cream tawar).
.
Cara penyediaan kulit/crepe
● (cara nak dptkan crepe yang nipis).
● Kesemua tepung di atas di ayak terlebih dahulu.
● Masukkan kedalam satu bekas,masukkan garam,gula icing,minyak,esen,vanila,telor yang dipukul sebati dan masukkan air serta susu segar serta pewarna kuning,kacau guna whisk tangan je ye..kemudian tapis.
● Panaskan non stick pan saiz kecil (17cm diameter tapak) api sederhana.
● Sapu sikit pan dengan minyak.( Ummi guna tisu paper) dah panas pan tu angkat kejap pan dan masukkan kurang 1 senduk adunan ke dalam pan,lenggangkan pan tadi sehingga rata dan nipis kulit tadi serta memenuhi permukaan pan,kemudian letak balik atas dapur,kejap je letak atas dapur kemudian angkat,jangan lama nanti hangus kulitnya,tak payah terbalikkan sebab ia nipis mudah sangat masaknya.
● Ulangi hingga habis,boleh ditindih2 kulitnya insyaallah tak melekat.
.
Cara penyediaan :
Filling Kastard + Durian.
● Dalam periuk non stick masukkan gula,tepung kastard,2 biji kuning telor dan susu segar dlm 4 sudu dulu.
● Kacau hingga kesemuanya sebati.
● Kemudian tuang baki susu segar tadi dan kacau lagi.
● Panaskan api dapur dan masak menggunakan api sederhana hingga kental/pekat,tutup api dan sejukkan kastard filling.
● Isi Durian dihancurkan dan dicampur bersama dengan kastard filling dan masukkan ke dalam piping bag,masukkan kedalam peti ais supaya ia tak cair.
.
Cara penyediaan :
Filling Whipping Cream.
● Dalam bekas yang bersih dan kering,masukkan 500gm whipping cream,tambah gula icing ( jika whipping cream anda tawar jika sudah manis abaikan gula icing tu).
● Pukul whipping cream sehingga soft peak/kental dan masukkan kedalam piping bag dan letak dlm freezer sekejap supaya tak mencair.
.
Cara "MEMBANTALKAN DURIAN CREPE".
● Sediakan kulit,letak whipping cream dulu,kemudian letak pula filling kastard+durian dan letak semula whipping atas kastard tadi.
● Bungkus/lipat durian crepe tadi seperti bantal.
● Dah siap masukkan dlm freezer kejap dlm sejam dua supaya ia mengeras(jika durian crepe yang baru kluar dr freezer tu keras kejung tunggu biar kejap pada suhu bilik (tak lembut tak keras sangat) dan boleh dimakan.
● Siap dihidangkan.
.
SELAMAT MENCUBA (Y)
LIKE / TAG / SHARE

2016-04-13T13:13:56+0000
Original Link

0 Response to "RESEPI DURIAN CREPE <3"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--