KEK KARAMEL PELANGI

KEK KARAMEL PELANGI


KEK KARAMEL PELANGI

Thanks kak Azni Achik untuk perkongsian resepi ..
Lagi resepi kami di Daridapur.com

UNTUK KARAMEL
4 sudu besar gula pasir/gula kastor

PUDING KARAMEL

1 Cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanila(saya sukat guna penutup die je=1penutup)
3 biji kuning telur + 2 biji telur (kuning + putih)
**INGAT!!CUCI BERSIH DULU TELUR TU..

UNTUK KEK

1 cawan +1/2 cawan (satu cawan setengah)tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
**AYAK YE..
1/2 cawan gula kastor
2 sudu besar susu pekat
1/2 cawan air
1/4 cawan minyak jagung
3 kuning telur

MERINGUE

6 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
1 sudu kecil cream of tartar

jom kita tgk cara2nya

4 sudu besar gula td masukkan ke dlm loyang saiz 8×3..
msak api perlahan smpai jd gula hangus..jgn hangus sgt nti pahit..senget2kn loyang,biar sirap gula hang! us tu rata..ok..biarkan sejuk

6 putih telur+ 1/2 cawan gula kastor + 1 sudu kecil cream of tartar..pukul high speed smpai kental..nmpk x brtanduk tu,bile di terbalikn bekas adunan putih telur x jatuh..maknanye jd dh tu..

selepas pukul putih telur td,terus mix adunan kuning telur pulak..mixer tak pyah basuh ye..3 kuning telur +1/2 cawan gula kastor + 2 sudu besar susu pekat + 1/2 cawan air + 1/4 cawan minyak jagung..mix sebati,gula dh hancur..nmpk jd buih2 kecil tu..masukkan 1 1/2(1 cawan setengah) tepung gandum yg diayak dgn baking powder td..mix sebati..kemudian..

kaup balik adunan meringue td(putih telur tuu)mula2 masukkn 1/3 adunan putih telur..kaup balik..skjap je ye,dh nmpk ringan adunan..masukkn lg meringue,kaup balik lg..kemudian masukkn meringue yg last,kaup balik lg,ok dh siap

** kaup balik tu cedok adunan dr atas ke bawah..ke atas balik..manja2 je..ulang smpai adunan nmpk ringan..

adunan yg dh siap td..bahagikn kpd 7 wa! rna.saya guna pewarna star brand..( chocineal,oren,kuning,hija! u,biru,ungu(saya cmpur kaler rose pink + biru),rose pink

*pewarna ungu ade di jual di kedai bhn bakery

ok..adunan kek dh siap..letak loyang karamel td ke dlm loyang segiempat saiz 10×10..klu xde,guna loyang yg besar ckit dr loyang kek ye..

BOLEH PANASKAN OVEN YE..SUHU 175 SELAMA 10 MINIT..

1 cawan susu cair + 1 cawan susu pekat + 1 sudu kecil esen vanila+3 kuning telur +2 biji telur( kuning+putih)..kacau sebati,manja2 je..tapis masukkan ke dlm loyang karamel td..klu ade bunyi mcm kaca pecah tu..hehee..buat2 xdgr je ye..

tuang adunan kek td..tuang ats puding karamel td..tuang betul2 kt tgh loyang..adunan kek akan terapung..mula2 tuang 4 sudu besar adunan selang seli ye..yg 7 kaler td tu..

ulang lg..3 sudu besar adunan..selang seli.setiap 7 kaler..INGAT!! MASIH LG TUANG ADUNAN DI TGH2 LOYANG..jgn tersasar pulak ye..ok..ulang lg 2 sudu besar adunan selang seli 7 kaler..last 1 sudu besar selang seli setiap kaler..ataupun ab! iskn je adunan yg last tu..

**dekatkn mgkuk adunan dgn tgh2 loyang,senang nk tuang..adunan x meleleh..
**klu guna paiping bag lg senang..

ok..masukkn dlm oven,ltak di RAK PALING BAWAH..tuang air panas ke dlm loyang 10×10 td..akan ade bunyi kaca pecah ye..bakar API BAWAH SELAMA 1 JAM..kemudian bakar guna API ATAS BAWAH SELAMA 25 MINIT..**ikut oven masing2 ye

ok dh siap..bunyi je ting tu..ttup suiz oven,renggangkn sedikit pintu oven..biar dlm 10 minit..smpai kek nmpk lekang dr loyang..boleh keluarkan..sejukkn dlm 1/2 jam..dh rasa loyang dh suam2 kuku tu..boleh laa..sisip tpi loyang..dan terbalikkn..hati2 pudingnye lembut silap ckit je..nti crack..hahaa..jgn ngis pulak

**jgn biarkn kek terlampau sejuk..nti bile terbalikkn puding boleh crack..

SELAMAT MENCUBA..

2016-04-18T07:00:00+0000
Original Link

0 Response to "KEK KARAMEL PELANGI"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--