RESEPI GADO - GADO SINGAPURA <3
RESEPI GADO - GADO SINGAPURA <3
.
Bahan-Bahan :
.
BAHAN KUAH :
â€" 600 gram kacang tanah,digoreng hingga garing dan ditumbuk kasar.
â€" 1 sudu makan asam,digaulkan dengan 1 cawan air dan tapis.
â€" 4 sudu makan atau lebih gula tanjung.
â€" 30 biji lada kering.
â€" 15 biji bawang merah.
â€" 6 biji bawang putih.
â€" 1 ibu jari lengkuas dikisar halus.
â€" 4 batang serai.
â€" 2 atau 3 biji cekur.
â€" Sedikit minyak untuk menumis.
â€" Garam secukup rasa.
.
BAHAN-BAHAN LAIN :
â€" 2 bungkus lontong,direbus dan satelah sejuk,dipotong dadu.
â€" 2 keping tauhu,di hiris dan digoreng.
â€" 3 keping tempe,dihiris dan digoreng.
â€" 2 biji kentang,direbus dan didadu.
â€" 10 btg kacang panjang,dipotong ½ jari dan direbus.
â€" 6 biji buah tomato di hiris.
â€" 1 biji timun di hiris.
â€" 6 biji telur,direbus dan dibelah dua.
â€" 300 gram tauge,dicelur dan ditoskan.
â€" ½ kobis dirampai.
â€" Keropok udang.
â€" Bawang goreng.
.
Cara penyediaan :
â— Panaskan minyak.
â— Tumis bahan kisar sehingga wangi dan garing.
â— Bila naik minyak masukkan kacang tanah dan sedikit air.
â— Gaul rata.
â— Apabila mendidih tuangkan air asam,masukkan gula dan garam.
â— Tunggu sehingga kuahnya mendidih,kemudian matikan api.
â— Kuah gado-gado sedap rasanya,jika manis sedikit.
.
Cara hiasan :
â— Atur didalam pinggan,sayur tempe dan tauhu goreng.
â— Tuangkan kuah.
â— Kemudian taburkan bawang goreng dan hiaslah dengan sebelah telur rebus serta keropok udang.
.
SELAMAT MENCUBA (Y)
LIKE / TAG / SHARE
2016-04-08T03:45:18+0000
Original Link
0 Response to "RESEPI GADO - GADO SINGAPURA <3"
Post a Comment