Kuih Ketayap

Kuih Ketayap


Kuih Ketayap

Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Website Resepi Kami : Daridapur.com
Bahan-bahan :

Untuk kulit :

1 cawan tepung gandum
2 biji telur
1 1/2 cwn air daun pandan + santan
garam
2 sudu besar minyak masak
Beberapa titik pewarna hijau

Untuk inti :

1/2 biji kelapa parut
3/4 cawan gula merah - boleh dikurangkan
Gula
1 sdk tepung gandum bancuh dgn air sikit
1 helai daun pandan

Cara :

Untuk Inti Kelapa :
Masak gula merah dgn sedikit air. Tapiskan.
Campurkan air gula merah tadi dgn kelapa parut serta sehelai daun pandan. Sy blend kelapa parut supaya halus sedikit.
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah. Masukkan bancuhan tepung gandum.. Masak sampai kering.
Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk Kulit :

Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk le! takkan secubit garam dan campurkan pati santan dan air daun pandan. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi.

Jika u all nak warna original ketayap tak payah guna pencelup, sebab warna daun pandan tadi akan membuat adunan tadi warna hijau, jika u all nak tambahkan sedikit lagi perwarna, letaklah 2-4 titik ke dalam adunan anda.

Cara membuat Ketayap :

Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat.

Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama.

Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung.

Cara Gulung :

Lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap.

2016-04-25T13:30:! 00+0000
Original Link

0 Response to "Kuih Ketayap"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--