Resepi Karipap Cheese

Resepi Karipap Cheese


Resepi Karipap Cheese

Facebook Page : Resepi Kek & Puding
Website Resepi Kami : Daridapur.com
Bahan-bahan :

Bahan Kulit –

225gm tepung gandum
80gm margerin
70ml air @ secukupnya
sedikit garam halus

Bahan Inti –

2 biji kentang ~ direbus dan dilecek halus
sedikit daun sup
lada sulah secukupnya
mayonis secukupnya
susu cair secukupnya
sausage secukupnya ~ direbus dan dipotong kecil
cheese cheddar secukupnya ~ dipotong ikut citarasa

Cara Membuat:

Buat Kulit –

1. Satukan tepung dan margerin, gaul hingga rata.

2. Air dan garam disatukan, kacau hingga garam hancur.

3. Masukkan air dalam adunan dan gaul hingga lembut dan licin.

4. Pastikan masukkan air separuh-separuh. Jika dah ok, tak perlu habiskan. Jika adunan masih keras, boleh tambah sikit lagi.

Buat Inti –

5. Kentang yg dah dilecek, gaulkan bersama l! ada sulah, daun sup, mayonis, dan susu cair.

6. Masukkan susu cair sikit demi sikit, kalau adunan dah lembut dan tak kering sangat, dah ok. Kalau guna lada sulah berperisa AjiShio, memang dah masin dan tak perlu tambah garam. Kalau guna lada sulah biasa, tambah sedikit garam.

7. Sausage boleh digantikan dengan jejari ketam jika suka ataupun campur keduanya sekali lagi sedap.

8. Ambil sedikit adunan, bulat-bulatkan kemudian digelek nipis. Letak inti secukupnya (Berapa banyak cheese dan sausage bergantung pada selera anda), tutup dan kelim ditepinya.

9. Goreng hingga keemasan dan sedap dimakan panas.

2016-04-20T04:00:00+0000
Original Link

0 Response to "Resepi Karipap Cheese"

Video of the Day

Tujuanku adalah untuk menghimpun semua resepi masakan dan contoh hasil masakan untuk kemudahan masyarakat. credits: resepi siber 2002 sebagai panduan, resepinannie, resepimasakankini, --akan ditambah lagi panduan--