Cara Buat Burger Malaysia
Cara Buat Burger Malaysia
Perkongsian Drpd: Gee Ahmad
Lagi resepi kami di Dardapur.com
Step-By-Step Menyediakan Pau
Sambal@Berger Malaysia
Bahan-Bahannya adalah:
2 sudu kecil yis mauripan
1/4 cwn air suam
1 sudu kecil gula
[Satukan Semua bahan diatas,dan biarkan ia berbuih utk memastikan yis aktif]
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 cwn air (Ikut keperluan)
2 sudu besar butter/majerin
Resepi sambal :
Lada kering 10-15 tangkai, bawang besar 1biji, bawang putih 4 ulas, halia 1 inci, air asam jawa sikit, gula, garam secukup rasa.
Tumis sampai kering sikit. Sambal manis sikit sedap, sy letak 4 sudu gula.
Cara Buat Pau :)
Gula, air suam dan yis. Rehatkan sehingga berbuih mcm dalam gambar.
Campurkan tepung, majerin, susu tepung, dan garam.
Gau! lkan sehingga jadi macam ni.
Uli guna tangan sehingga doh tak melkat pada tangan, licin, kenyal, dan lembut. Siap uli boleh rehatkan 30minit.
Rehatkan doh 30minit.
Tumbuk untuk buang angin.
Bentuk kan ikut kesukaan awak2 semua. Dah siap, rehatkan lagi 30minit.
Goreng dalam minyak yg byk dan panas.
2016-04-29T07:00:00+0000
Original Link
0 Response to "Cara Buat Burger Malaysia"
Post a Comment