IKAN TENGGIRI MASAK KICAP <3
IKAN TENGGIRI MASAK KICAP <3
.
Bahan-bahan :
â" 2 keping ikan tenggiri.
â" Sedikit serbuk kunyit.
â" * Garam.
â" * 2 ulas bawang putih - tumbuk.
â" * 1 ulas bawang putih - mayang.
â" 2 ulas bawang merah 1/2 labu bawang holland - potong membulat.
â" 1/2 inci halia.
â" 2 sudu makan cili giling.
â" 1 keping asam gelugur.
â" Sedikit daun bawang dan daun sup - mayang halus Sedikit kicap masin.
â" Sedikit kicap manis.
â" 1 biji limau kasturi.
â" Sedikit capsicum.
â" Setengah biji tomato.
.
Cara penyediaan :
â Perap ikan dengan Bahan*
â Goreng ikan sehingga masak - jangan garing.
â Cukup sekadar masak.
â Tumis bawang merah,bawang putih,halia dan cili sehingga wangi dan pecah minyak.
â Masukkan garam, kicap, asam gelugur dan sedikit air.
â Masukkan tomato dan capsicum.
â Masukkan ikan.
â Biar hingga kuah pekat sedikit.
â Perahkan limau kasturi.
â Masukkan daun bawang dan daun sup.
â Siap dihidangkan.
.
SELAMAT MENCUBA (Y)
LIKE / TAG / SHARE
2016-04-22T09:32:13+0000
Original Link
0 Response to "IKAN TENGGIRI MASAK KICAP <3"
Post a Comment