IKAN TENGGIRI MASAK KICAP <3
IKAN TENGGIRI MASAK KICAP <3
.
Bahan-bahan :
â€" 2 keping ikan tenggiri.
â€" Sedikit serbuk kunyit.
â€" * Garam.
â€" * 2 ulas bawang putih - tumbuk.
â€" * 1 ulas bawang putih - mayang.
â€" 2 ulas bawang merah 1/2 labu bawang holland - potong membulat.
â€" 1/2 inci halia.
â€" 2 sudu makan cili giling.
â€" 1 keping asam gelugur.
â€" Sedikit daun bawang dan daun sup - mayang halus Sedikit kicap masin.
â€" Sedikit kicap manis.
â€" 1 biji limau kasturi.
â€" Sedikit capsicum.
â€" Setengah biji tomato.
.
Cara penyediaan :
â— Perap ikan dengan Bahan*
â— Goreng ikan sehingga masak - jangan garing.
â— Cukup sekadar masak.
â— Tumis bawang merah,bawang putih,halia dan cili sehingga wangi dan pecah minyak.
â— Masukkan garam, kicap, asam gelugur dan sedikit air.
â— Masukkan tomato dan capsicum.
â— Masukkan ikan.
â— Biar hingga kuah pekat sedikit.
â— Perahkan limau kasturi.
â— Masukkan daun bawang dan daun sup.
â— Siap dihidangkan.
.
SELAMAT MENCUBA (Y)
LIKE / TAG / SHARE
2016-04-22T09:32:13+0000
Original Link
0 Response to "IKAN TENGGIRI MASAK KICAP <3"
Post a Comment